Sony nieuws

& database

DTC-55ES

Na ellenlange discussies over auteursrechten kwam dan eindelijk de DAT-recorder naar Nederland! De DTC-55ES was Sony's eerste. In veel andere landen waren de DTC-1000ES en DTC-300ES al leverbaar, maar omdat platenmaatschappijen bang waren dat men massaal cd's zou gaan kopiëren naar DAT, heeft de lobby van deze maatschappijen de introductie flink weten te vertragen.

Discussie van kopiëren is van alle tijden. Zolang er opname-apparatuur bestaat, is deze discussie al aan de gang. Echter met de DAT zou een cd 1 op 1 kunnen worden gekopieerd. De platenmaatschappijen kregen een kopiebeperking: SCMS. Een digitale kopie kan niet nog eens worden gekopieerd. Dit systeem werd later ook op MiniDiscs en CD-recordables worden gebruikt.

De DAT-recorder is nooit geworden wat men er van gehoopt had: de opvolger van de analoge audiocassette. Hoewel het een prachtig systeem was, was het complex, duur (voor de prijs van een bandje kon je bijna de cd kopen) en wederom tape. Voor Sony-liefhebbers wel leuk om te hebben. Van Betamax met PCM-processors kwam via doorontwikkelingen de DAT: een kleine cassette, half zo groot als een analoge audiocassette. Opname op 44.1kHz (zelfde als cd) en 48kHz (beter dan cd). Beide in 16 bit. Later kwamen er spelers met Long Play: 12 bit, 32kHz. Ideaal voor 4 uur ruisvrije opname. Pioneer had nog recorders die met verhoogde snelheid met een frequentie van 96kHz kon opnemen. In principe levert dit een nog hogere geluidskwaliteit op. Sony kwam met Super Bit Mapping, een vergelijkbare technologie, maar die opnamen kunnen op elk DAT-deck worden afgespeeld. Beide systemen werken goed, voor zover je oor in staat is om de verschillen waar te nemen.

De DTC-55ES heeft - net als zijn opvolger DTC-57ES - een beroerde reputatie als het om betrouwbaarheid gaat. Veel decks zijn binnen de garantietermijn van een nieuw loopwerk voorzien, maar desondanks is het loopwerk een zwak onderdeel van deze spelers. Daarnaast zijn de condensatoren van de koppenversterker berucht.

De Amerikaanse variant, DTC-75ES, had een koperen chassis met verstevigde dwarsbalk. Voor de rest is deze gelijk aan de DTC-55ES.